Oameni importanti din lumea petrolului se intalnesc incepand de azi la Madrid, intr-unul dintre cele mai importante evenimente din industria petroliera, in timpul caruia vor discuta despre viitorul acestui sector, in conditiile in care pretul barilului de petrol creste ametitor, scrie presa internationala de luni.

La numai cateva zile dupa ce nu au reusit sa gaseasca solutii de scadere a pretului petrolului la summit-ul din Arabia Saudita, cei mai mari producatori si consumatori de petrol vor incerca din nou sa caute modalitati de calmare a tensiunii de pe piata globala a energiei, scrie AFP.

Intre cei peste 3.000 de delegati asteptati la summit vor fi si presedintele Organizatiei tarilor exportatoare de petrol, seful Agentiei Internationale pentru Energie si ministrii energiei din Nigeria, Rusia, Venezuela, India, Franta si Olanda. Alaturi de acestia vor fi si sefii unor mari grupuri petroliere mondiale: ExxonMobil (SUA), CNOOC din China, Rosneft din Rusia si Total din Franta.

Tarile consumatoare de petrol spun ca scumpirea ar putea fi oprita daca va creste productia mondiala. De cealalta parte, majoritatea tarilor OPEC raman ferme impotriva cresterii productiei de petrol si dau vina pe speculanti si pe deprecierea dolarului pentru pretul record al petrolului, care s-a dublat in ultimul an.

Vineri, la New York, barilul de petrol a atins o noua valoare record: peste 142 de dolari. Presedintele OPEC a prognozat zilele trecute ca pretul barilului de petrol va fi cuprins intre 150 si 170 de dolari in aceasta vara.