Comisia de industrii a Camerei Deputatilor a ajuns la o concluzie in ancheta privind tarifele la gaze: populatia plateste cel mai mare pret la energie si gaze. Presedintele comisiei de industrii a Camerei Deputatilor, Iulian Iancu, a declarat miercuri ca legislatia actuala si reglementarile facute de Autoritatea Nationala de Reglementare a Energiei (ANRE) forteaza populatia sa plateasca gazul cel mai scump. Potrivit lui Iancu, Romania importa doar o treime din Rusia, restul gazului fiind din productie interna.

Reglementarile ANRE includ in pretul gazului catre populatie atat gaze de import, cat si din productia interna, fapt care impune cetateanului cel mai scump tarif.

Presedintele comisiei de industrii si fost secretar de stat in Ministerul Industriilor a explicat la finalul dezbaterilor ca populatia este obligata sa plateasca cea mai scumpa energie, in timp ce unele companii folosesc doar gaze din productia interna, mult mai ieftine decat cele din import.

Iancu a precizat ca utilizatorii casnici au un tarif la gaze compus din pretul gazelor de import si din productia interna. Vinovata de aceasta situatie, in opinia lui Iulian Iancu, este ANRE, prin reglementarile facute.

"Pentru a schimba aceasta situatie trebuie modificata legislatia primara si secundara si evident si persoane, daca se va considera necesar. Romania consuma anul circa 17 miliarde metri cubi, din care circa o treime este asigurata din importuri indirecte din Rusia. Trebuie sa luam acel gaz de la acele companii pentru ca populatia sa nu mai plateasca peste 500 dolari (pe mia de metri cubi, n.r.), ci 210 dolari (pe mia de metri cubi), si anume trebuie sa platim pretul gazelor produse in Romania de Petrom si Romgaz", a explicat Iancu.

Presedintele ANRE, Gergely Olosz neaga acuzatile si sustine ca se distribuie catre populatie energia ieftina iar in cazul in care necesarul nu este acoperit, se recurge la includerea gazului importat.

“Noi luam cantitatile disponibile de la fiecare producator, bineinteles incepand cu energiile ieftine si ceea ce nu se poate acoperi din energia ieftina bineinteles ca suntem nevoiti ca sa punem si energie mai scumpa”, a explicat Gergely Olosz.

Iulian Iancu a precizat ca membrii comisiei vor prezenta concluziile ANRE si premierului Calin Popescu Tariceanu si vor solicita modificarea legislatiei astfel incat tariful pentru populatie sa fie format din costul gazelor de productie interna.

Comisia de industrii a Camerei Deputatilor a efectuat o ancheta privind majorarea tarifeleor la gaze si energie. La dezbateri au participat reprezentanti ai companiilor de distribuire a gazului, E.ON Romania, Distrigaz Sud, Romgaz, Petrom precum si reprezentanti ai ANRE.