Alexei Miller, CEO Gazprom, a declarat miercuri ca pretul petrolului va depasi, "in curind", pragul de 250 de dolari/baril, anunta agentiile internationale de presa. Tot Miller a anuntat ca pretul gazelor naturale vindute de Gazprom in Europa Occidentala ar putea ajunge la finalul anului 2008 la 500 de dolari/mia de metri cubi, fata de aproximativ 370 de dolari in martie 2008.

Declaratia lui Miller survine la doar citeva zile dupa ce Robert Hirsch, unul dintre cei mai apreciati analisti ai pietei energetice, declarase pe postul CNBC ca este posibil ca petrolul sa ajunga la 500 dolari/baril in 3-5 ani.

"Traim o perioada caracterizata de transformari structurale in piata energetica, care se vor concretiza in preturi schimbate radical", a declarat recent Miller pentru Financial Times.

Declaratia-soc a sefului Gazprom, unul dintre cei mai influenti oameni din piata energetica globala, survine pe fondul temerilor tot mai accentuate fata de o recesiune economica in cele mai puternice economii occidentale. Miller a facut aceste declaratii in Azerbaidjan, la finalul intilnirii dintre presedintii rus si azer.

In ultimele saptamini s-au intensificat schimburile de replici intre OPEC (cartelul tarilor producatoare de petrol) si statele mari consumatoare, ultimii cerind insistent cresterea productiei.