Saptamana trecuta, litrul de benzina a atins in Germania pretul record de 1,6 euro, motorina costand cu doar cativa centi mai putin. Multe firme de transport sustin ca nu mai pot acoperi costurile crescute la carburanti si vor fi obligate sa faca reduceri de personal pentru a se mentine pe linia de plutire. Presa relateaza despre posibila pierdere a pana la 140.000 de locuri de munca in Germania.

Cresterea galopanta a preturilor la combustibili ameninta sa aiba drept consecinta un somaj puternic. Cotidianul Bild a facut un sondaj de opinie in cadrul breslelor si asociatiilor profesionale, cifrele fiind ingrijoratoare. Conform acestui sondaj, cei mai afectati sunt taximetristii si angajatii firmelor de transporturi.

Federatia Taximetristilor germani si firmele de inchirieri auto au declarat pentru presa ca sunt amenintate 50.000 dintre cele 200.000 de locuri de munca din aceasta bransa.

In transporturile de marfa, dupa perioada concediilor de vara, ar putea fi afectate 30.000 dintre cele 600.000 de locuri de munca, declara Federatia Germana de Logistica si a Transportatorilor de Marfa. Cei mai afectati de reducerile de personal sunt soferii de camioane si o parte din personalul administrativ de la firmele de expeditii.

Nici posta germana si nici serviciile de curierat rapid nu sunt scutite de griji, in contextul scumpirii exagerate a pretului la petrol. Somajul ameninta, dupa sondajul Bild, citat de Deutsche Presse Agentur, si firmele de transport in comun, scolile de soferi si atelierele de reparatii auto.