Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Resursele de energie electrica au crescut cu 9,7% in primele cinci luni

de Dragos Comache     HotNews.ro
Luni, 7 iulie 2008, 12:14 Economie | Energie

Resursele de energie primara (productie + import) au crescut in primele cinci luni cu 1,7%, iar cele de energie electrica au urcat cu 9,7%, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cresterea resurselor de energie s-a datorat, in principal, avansului productiei.

Principalele resurse de energie primara (carbune, titei, gaze naturale) au totalizat in perioada mentionata 17,19 milioane tone echivalent petrol (tep), in crestere cu 1,7% comparativ cu primele cinci luni ale anului trecut. Productia interna a insumat 10,31 milioane tep, in crestere cu 2,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar importurile au urcat cu 0,3%, pana la 6,87 milioane tep.

Productia hidroelectrica a urcat cu 54,9%, in vreme ce productia de titei si carbune s-a diminuat cu 7,9%, respectiv 5,1%, iar cea de gaze naturale a scazut cu 1,8%. In ceea ce priveste importurile, in perioada ianuarie - mai s-a importat cu 33,3% mai putina energie hidroelectrica si cu 30,2% mai putin carbune. Pe de alta parte, importurile de titei au crescut cu 9,9%, iar cele de gaze naturale cu 0,3%.

In aceasta perioada, resursele de energie electrica au fost de 28,30 miliarde KWh, in crestere cu 9,7% fata de perioada corespunzatoare a anului 2007. Cresterea resursei de energie electrica s-a datorat in principal cresterii productiei, cu 10,5%.

Productia din termocentrale a scazut cu 6,7%, iar productia din hidrocentrale si cea din centralele nuclearo-electrice a crescut cu 26,6%, respectiv 79,6%.

Consumul final de energie electrica in aceasta perioada a fost de 22,42 miliarde KWh, cu 5,4% mai mare fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Potrivit datelor INS, iluminatul public a inregistrat o crestere cu 8,3%, iar consumul populatiei a crescut cu 9,7%.

Exportul de energie electrica a crescut cu un miliard KWh, respectiv cu 68,3%.

Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

295 vizualizari
ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri