Resursele de energie primara (productie + import) au crescut in primele cinci luni cu 1,7%, iar cele de energie electrica au urcat cu 9,7%, comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Cresterea resurselor de energie s-a datorat, in principal, avansului productiei.

Principalele resurse de energie primara (carbune, titei, gaze naturale) au totalizat in perioada mentionata 17,19 milioane tone echivalent petrol (tep), in crestere cu 1,7% comparativ cu primele cinci luni ale anului trecut. Productia interna a insumat 10,31 milioane tep, in crestere cu 2,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar importurile au urcat cu 0,3%, pana la 6,87 milioane tep.

Productia hidroelectrica a urcat cu 54,9%, in vreme ce productia de titei si carbune s-a diminuat cu 7,9%, respectiv 5,1%, iar cea de gaze naturale a scazut cu 1,8%. In ceea ce priveste importurile, in perioada ianuarie - mai s-a importat cu 33,3% mai putina energie hidroelectrica si cu 30,2% mai putin carbune. Pe de alta parte, importurile de titei au crescut cu 9,9%, iar cele de gaze naturale cu 0,3%.

In aceasta perioada, resursele de energie electrica au fost de 28,30 miliarde KWh, in crestere cu 9,7% fata de perioada corespunzatoare a anului 2007. Cresterea resursei de energie electrica s-a datorat in principal cresterii productiei, cu 10,5%.

Productia din termocentrale a scazut cu 6,7%, iar productia din hidrocentrale si cea din centralele nuclearo-electrice a crescut cu 26,6%, respectiv 79,6%.

Consumul final de energie electrica in aceasta perioada a fost de 22,42 miliarde KWh, cu 5,4% mai mare fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Potrivit datelor INS, iluminatul public a inregistrat o crestere cu 8,3%, iar consumul populatiei a crescut cu 9,7%.

Exportul de energie electrica a crescut cu un miliard KWh, respectiv cu 68,3%.