Petrom a semnat cu compania Uhde, parte a grupului german Thyssen Krupp, un contract pentru constructia la Petrobrazi a unei instalatii de desulfurare a benzinei, valoarea contractului fiind de 90 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al grupului petrolier. Unitatea, ce va fi pusa in functiune la inceputul anului viitor, va produce benzina cu continut redus de sulf si va avea o capacitate anuala de 700.000 de tone.

"Constructia acestei unitati va marca trecerea la productia de benzina cu continut redus de sulf. Programele noastre de modernizare au in vedere producerea de carburanti care sa respecte standardele de calitate si mediu ale UE. Astfel, incepand cu 2009, vom livra pe piata din Romania numai carburanti Euro 5, cu un continut sulf de 10 ppm”, a declarat Neil Morgan, membru al Directoratului Petrom.

Conform contractului, Uhde va asigura servicii complete de inginerie, va furniza echipamentul, va asigura constructia, punerea in functiune si va facilita instruirea personalului care va opera instalatia.

Petrom, prin rafinariile Petrobrazi si Arpechim, are o capacitate anuala de rafinare de opt milioane de tone, ceea ce reprezinta circa 40% din capacitatea totala de rafinare a titeiului in Romania. Cele doua rafinarii au procesat anul trecut o cantitate de titei de 5,92 milioane de tone, din care 1,57 milioane tone titei importat, iar gradul de utilizare a rafinariilor a fost de 74%.

Compania romaneasca de petrol si gaze are activitati in sectoarele explorare si productie, rafinare si produse petrochimice, marketing, gaze naturale si energie. Petrom exploateaza rezerve de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol si opereaza circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania si o retea internationala de 257 benzinarii. In anul 2007, cifra de afaceri a companiei a fost de 3,68 miliarde de euro, iar profitul a fost de 933 milioane de euro.

Actionarul majoritar al Petrom este grupul austriac OMV, ce detine 51,011% din actiunile companiei. Totodata, AVAS detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026% iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.