Grupul energetic francez Gaz de France este in continuare interesat sa preia o participatie in compania care se ocupa de proiectul gazoductului Nabucco, declara oficiali ai companiei citati de International Herald Tribune. Pina acum, prezenta francezilor in proiect s-a lovit de opozitia Ankarei.

"Suntem in continuare deschisi la ideea participarii la Nabucco", a declarat declarat marti seara presedintele Gaz de France, Jean-Francois Cirelli, in cursul unei audieri in Senatul francez pe tema proiectului de fuziune intre Gaz de France si grupul de utilitati Suez. "O noua ruta pentru transportul gazelor naturale este in interesul Europei. Dar daca GDF Suez nu va fi implicata in acest proiect, suntem in continuare un candidat la achizitionarea unei parti din cantitatea de gaze naturale ce va trece prin conducta", a adaugat Cirelli.

In opinia directorului GDF, proiectul Nabucco se confrunta cu doua dificultati: prima este amploarea investitiilor necesare, pe care Cirelli le-a estimat undeva intre cinci si sase miliarde de euro, si gasirea gazului natural pentru umplerea conductei.

Nabucco este un proiect care vizeaza transportul de gaze naturale din zona Marii Caspice catre Europa prin Turcia, Bulgaria, Rominia, Ungaria si Austria. Conducta ar urma sa aiba o lungime de 3.300 de kilometri si sa transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual. Gazoductul ar putea deveni operational in 2012. Decizia finala asupra constructiei conductei Nabucco ar trebui luata in acest an. In acest caz, constructia ar incepe in 2008/2009, iar primul transport de gaze ar putea avea loc in 2012.

Proiectul Nabucco a fost demarat de cinci companii de profil, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Rominia). Recent, consortiul Nabucco a dobindit un al saselea partener prin includerea companiei RWE (Germania).