Pretul titeiului va cunoaste o crestere "nelimitata" in cazul unui conflict militar care va antrena Iranul, in conditiile in care statele membre nu vor putea suplini productia de titei a Teheranului, a avertizat secretarul general al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol, citat de International Herald Tribune.

"Nu avem cum sa inlocuim productia Iranului - acest lucru nu este posibil", a declarat ieri, intr-un interviu, secretarul general al OPEC, Abdalla Salem El-Badri.

Iran, al doilea mare producator din OPEC, dupa Arabia Saudita, produce circa patru milioane de barili pe zi din totalul extractiei mondiale de petrol, de aproape 87 milioane barili.

In ultimele saptamani, pretul petrolului a cunoscut cresteri spectaculoase, pe fondul speculatiilor privind un eventual atac asupra facilitatilor nucleare iraniene. Criza a fost alimentata si de recentele teste cu rachete balistice efectuate de Iran.

In plus, traderii se tem ca un eventual conflict ar putea determina Iranul sa blocheze stramtoarea Hormuz, care reprezinta un culoar de trecere pentru 40% dintre petrolierele din intreaga lume.

Badri: Nu pot sa inaintez o cifra

"Preturile ar creste nelimitat. Nu pot sa inaintez nicio cifra", a spus Badri, referindu-se la efectele unui conflict militar.

Badri a facut apel la o solutie pasnica si a sugerat ca un nou conflict in Orientul Mijlociu, pe langa cel din Irak, va avea consecinte grave si va fi de lunga durata.

"Daca ceva se intampla aici, nimeni nu va fi capabil sa rezolve problemele", a spus el.

In opinia lui Badri, tensiunile geopolitice se numara printre principalele motive ale preturilor-record inregistrate de petrol. El a dat asigurari ca rezervele de petrol sunt suficiente si nu exista motive de ingrijorare din acest punct de vedere.

Rezervele mondiale de petrol au crescut usor la 1.205.000 miliarde barili in 2007, fata de 1.195.000 miliarde in 2006, potrivit OPEC.

Livrarile din Rusia, Norvegia si celelalte state care nu sunt membre vor creste, de asemenea, estimeaza specialistii.

Unii analisti apreciaza ca pretul petrolului ar putea atinge 200 de dolari pe baril in acest an.