Premierul Vladimir Putin a criticat dur conducerea Gazprom si a cerut companiei-mamut sa permita accesul la sistemul sau de conducte pentru producatorii independenti de gaze naturale. Ziarul rus Gazeta sustine ca autorul ideii este Igor Secin, vicepremierul care controleaza Rosneft - tocmai o astfel de companie independenta.

Expertii citati de Gazeta cred ca, astfel, vicepremierul incearca sa dea o mana de ajutor companiei Rosneft. Odata cu neasteptata interventie in activitatea Gazprom, Putin a vorbit in termeni duri despre activitatea Gazprom. „Ii atrag atentia lui Aleksei Miller (n.r. CEO Gazprom) ca si acum companiile petroliere intampina greutati legate de accesul la retelele dumneavoastra”, a spus Putin la o consfatuire dedicata dezvoltarii complexului de petrol şi gaze naturale al Rusiei.

Pentru ca nu li se permite accesul la sistemul unic national de aprovizionare cu gaze, producatorii independenti realizeaza doar 14-16% din volumul total de gaze naturale, adica de doua ori mai putin decat potentialul lor.