Compania rusa constructoare de centrale nucleare Atomstroiexport a primit aprobarea autoritatilor bulgare pentru constructia unei centrale in nordul tarii, la Belene, relateaza presa rusa. Bulgaria vrea ca prin constructia celor doua reactoare la Belene, cu o capacitate totala de 2.000 de megawati, sa redevina un exportator important de electricitate in regiunea balcanica.

Monopolul controlat de stat, de echipamente de productie a energiei nucleare si de export de servicii, care a cistigat in 2006 licitatia pentru proiectul de 3,99 miliarde euro (6,3 miliarde dolari), va construi doua reactoare de 1.000 de megawati la Belene.

Centrala de la Belene va fi a doua centrala nucleara a Bulgariei, relateaza NewsIn.

Atomstroiexport construieste in prezent cinci centrale nucleare in China, India si Iran, iar contractele se ridica, in total, la 4,5 miliarde dolari, mai scrie RIA Novosti.

Bulgaria vrea ca prin constructia celor doua reactoare la Belene, cu o capacitate totala de 2.000 de megawati, sa redevina un exportator important de electricitate in regiunea balcanica, dupa ce, de la 1 ianuarie 2007, a fost nevoita sa inchida centrala de la Kozlodui, ca preconditie pentru aderarea la Uniunea Europeana.