Compania ceha CEZ si grupul de petrol si gaze MOL au infiintat o companie mixta, cu un capital de 8,3 milioane de euro, in vederea construirii de centrale energetice in Europa Centrala, informeaza Reuters.

Tarile vizate sunt Ungaria, Croatia, Slovacia si Slovenia, primul proiect constind in construirea unor centrale electrice cu o capacitate de 800 megawati la rafinariile MOL din Bratislava si Szazhalombatta, in Ungaria, conform NewsIn. Costul estimat al noilor centrale este de circa 1,4 miliarde euro.

CEZ a cumparat anul trecut 7% din actiunile companiei ungare MOL si a semnat un parteneriat pentru construirea de centrale electrice in regiune.

Achizitionarea titlurilor s-a incheiat in ianuarie, insa atunci cele doua companii nu anuntasera intentiile de cooperare in domeniul energetic.

Cumpararea a 7% din actiunile companiei ungare arata eforturile depuse de MOL pentru a evita preluarea de catre compania austriaca OMV. CEZ este cea mai mare companie din centrul Europei si are o capitalizare de piata de 45 miliarde dolari.

Compania ceha este prezenta pe piata romaneasca prin subsidiara CEZ Romania.