Concernul rus Gazprom vrea sa detina monopol pe toate pietele unde este prezent, luptandu-se, dupa cum scrie ziarul rus Gazeta, nu doar pentru extinderea pozitiilor sale in Europa, dar si in Asia, inainte de toate in China.

Gaz din Rusia spre Est este livrat si de consortiul Sahalin-1, in frunte cu grupul American ExxonMobil. Chiar daca legea privind exportul de gaze, adoptata in 2006, consfinteste dreptul exclusiv al Gazprom de a livra combustibil partenerilor de peste hotare, puterea actului normativ nu vizeaza contractile si acordurile de impartire a productiei deja incheiate, si in nici un caz nu se refera la Sahalin-1.

Dar a fost gasita o modalitate de indepartare a concurentului. La sfarsitul saptamanii trecute, vicepremierul Igor Secin l-a informat pe presedintele Dmitri Medvedev in legatura cu acordul consortiului Sahalin-1 de a vinde un volum suplimentar de 1,5-2 miliarde metri cubi in Orientul Indepartat.

Secin a promis strainilor ca pretul nu va fi mai mic decat cantitatile deja contractate. In vara lui 2007, vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Ananenkov a declarat ca tot gazul realizat de Sahalin-1 trebuie reorientat dinspre China spre piata interna. Problema este ca exploatarea zacamantului Sahalin-3 va incepe abia in 2014, iar Orientul Indepartat are nevoie acum de gaze – de un volum de aproape 9-10 miliarde metri cubi pe an.

Acest lucru se suprapune cu planurile consortiului: productia anuala la zacamintele proiectului trebuie sa fie de circa 11 miliarde metri cubi. Prioritatea reala a Gazprom o constituit nu gazificarea intregii tari, ci acapararea tuturor fluxurilor de export. In primul rand, compania este interesata ca gazul de la Sahalin-1, sa ajunga la uzina de lichefiere construita in cadrul proiectului Sahalin-2 , unde gigantul detine in prezent pachetul de control.

In al doilea rand, intentia participantilor la proiectul Sahalin-1 de a vinde independent carburanti Chinei este ingreunata de discutiile cu Gazprom. Convenirea preturilor, a volumelor si termenelor de livrare sunt in discutie de mai multi ani si nici pana acum nu s-a putut ajunge la o intelegere reciproc avantajoasa. China accepta sa cumpere gaze rusesc cu maxim 100 de dolari mia de metri cubi, insa Gazprom vrea minimum 118 dolari.