Daca America nu face nimic, se va confrunta, in zece ani, cu preturi de 300 de dolari pe barilul de petrol, a declarat marti miliardarul american T. Boone Pickens, in fata unei comisii a Senatului Statelor Unite.

Mogulul texan al petrolului a prezentat comisiei un plan privind dezvoltarea energiilor regenerabile, in cadrul dezbaterilor privind reducerea dependentei SUA de importurile de petrol.

"In zece ani, veti avea un pret de 300 de dolari pe baril. Poate si mai mult, nu stiu ... Daca vom continua sa foram ca in prezent, vom ajunge sa importam 80% din necesarul de petrol. Si, va promit, pretul va fi mai mare de 300 de dolari", a afirmat Pickens, citat de foxnews.com.

In opinia sa, securitatea nationala a Statelor Unite poate fi serios afectata daca se va continua actualul trend de achizitionare a petrolului, in proportii tot mai mari, din afara tarii, inclusiv din "zone neprietenoase" precum Orientul Mijlociu sau Venezuela.

"Acesta este mai mult decar un trend suparator...este o reteta pentru dezastrul national ... Nu putem lasa rezolvarea acestei crize in seama generatiei urmatoare", a afirmat Pickens.

Rememorand o conversatie cu Al Gore, Pickens a adaugat: "Sunt pentru tot ceea ce este american ... am un singur dusman, si acesta este petrolul strain".