Rompetrol va da in judecata Guvernul Romaniei din cauza planului national de alocare a certificatelor de emisii pe 2008. Reprezentantii companiei spun ca Executivul a alocat un numar mai mare de certificate CO2 pentru Petromidia, in comparatie cu alte companii petroliere din tara noastra, scrie Newsn.

Vicepresedintelui diviziei Rafinare si Petrochimie a Rompetrol, Cosmin Cocean, a declarat ca Petromidia este in continuare dezavantajata de impartirea certificatelor, dupa ce in 2007 a avut alocate 750.000 de certificate de CO2, pentru o capacitate de procesare de 5,3 milioane tone de titei, in timp ce Petrobrazi a primit doar 1,6 milioane de certificate la o capacitate de prelucrare de 4,5 milioane tone de titei.

Acesta a mai precizat ca au primit din partea regionalei de mediu Galati o alocare de 1,3 milioane tone CO2, insa Executivul, printr-o Hotarare de Guvern, a alocat numai 750.000 tone emisii CO2.

Petromidia a primit pentru anul in curs, 675.000 tone de emisii CO2, dar se estimeaza ca acestea vor depasi un milion, potrivit reprezentantului Rompetrol.

In 2007, un certificat de CO2 costa in jur de 0,07 centi, in vreme ce in 2008, un certificat costa peste 25 de euro.

Cocean a declarat ca anul trecut, compania a depasit cantitatea alocata de dioxid de carbon cu 30.000 tone, la 3,9 milioane tone de petrol procesat. Pentru acest an, potrivit estimarilor reprezentantilor Petromidia, rafinaria va procesa 4,1 milioane tone de petrol.

Toate demersurile preliminare unui proces impotriva Executivului au fost facute, iar prima infatisare a fost stabilita pe data de 11 septembrie.