Ministrul petrolului din Iran a avertizat sambata ca statele membre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol care au marit productia "vor trebui sa o aduca sub control" in cazul in care pretul petrolului continua sa scada, anunta NewsIn. Ministrul iranian al petrolului, Gholam Hossein Nozari, a facut, aparent, referire la toate tarile ce produc peste cotele OPEC, insa nu a mentionat niciunul dintre cei 13 membri ai organizatiei.

Arabia Saudita, principalul producator mondial, care a sustinut permanent o buna aprovizionare a pietelor, a avut o productie ce a depasit cota oficiala. Productia a fost de 9,7 milioane barili pe zi in iulie, cel mai ridicat nivel din 1981.

Nozari a spus ca OPEC va discuta "monitorizarea cotelor" in cadrul intrunirii din septembrie, in cazul in care pretul petrolului continua sa scada, continuand tendinta de ieftinire de la un varf atins in iunie, a precizat agentia de presa IRNA.

"OPEC, in calitate de responsabil pentru controlul pietei, va trebui sa acorde a atentie sporita observarii cotelor si cred ca OPEC va urmari atent aceasta problema", a spus Nozari.

"In cazul in care pretul petrolului continua sa scada, una dintre principalele discutii din cadrul urmatoarei intruniri a OPEC va fi observarea cotelor, astfel ca tarile ce au majorat productia vor trebui sa o aduca sub control", a mai spus acesta.