Pretul petrolului a coborat, marti, pana la un nivel minim al ultimelor trei luni, de 118 dolari/baril, ceea ce i-a determinat pe unii dintre analisti sa spuna ca scumpirea petrolului din ultimii sase ani a luat sfarsit pentru moment, transmite Reuters, citat de NewsIn.

Petrolul s-a ieftinit, marti, cu peste 29 dolari (circa 20%) de la nivelul maxim de 147,27 dolari/aril atins pe 11 iulie.

"Scumpirea petrolului a depasit nivelul maxim pe termen scurt", a estimat analistul Mark Mathias, de la compania Dawnay Day Quantum.

"Cred ca pretul petrolului va cobori mult sub pragul de 120 dolari/baril in urmatoarele 12-24 de luni. Este posibil ca petrolul sa se scumpeasca pana la 150 dolari/baril la iarna, dar cred ca o astfel de evolutie este mai probabila in urmatorii doi ani", a adaugat Mark Mathias.

Piata a fost influentata de datele potrivit carora cererea de petrol din Europa si Statele Unite a scazut, ca urmare a scumpirii titeiului, incetinirii cresterii economice si cresterii ofertei furnizate de Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) estimeaza ca ritmul de crestere a cererii de petrol va scadea in 2009.

OPEC si-a majorat oferta de petrol in ultimele trei luni, ca urmare a extinderii plafonului pentru productia de titei a Arabiei Saudite, potrivit unui sondaj Reuters de luni.

Magnatul petrolier T. Boone Pickens a spus, luna trecuta, ca pretul petrolului nu va cobori niciodata sub 100 dolari/baril. Alti jucatori de pe piata nu sunt la fel de siguri, in conditiile in care anotimpul uraganelor din acest an nu pare sa afecteze productia de petrol din Golful Mexic, iar tensiunile din Orientul Mijlociu nu opresc livrarile din aceasta regiune.

Vom asista in continuare la ieftinirea petrolului

"In urmatoarele doua luni am putea asista la o ieftinire a petrolului la 100 dolari/baril, daca se mentine ritmul actual de scadere a preturilor", a estimat un analist de la compania Global Insight, Simon Wardell.

"Daca nu vor fi probleme cu uraganele sau in Orientul Mijlociu, cred ca vom asista in continuare la o ieftinire a petrolului", a precizat Wardell.

Ritmul ieftinirii petrolului de la cotatiile record inregistrate a determinat o serie de analisti sa estimeze ca am putea asista cu usurinta la noi ieftiniri.

"Cred ca este posibil ca in urmatoarele doua luni sa asistam la o ieftinire a petrolului sub 100 dolari/baril, in conditiile in care pretul petrolului a coborat cu aproape 30 dolari pana acum, asa ca e nevoie sa mai scada cu numai 18 dolari", a afirmat Christopher Bellew, broker la Bache Commodities.