Patru din cele cinci mari companii petroliere ale Rusiei, acuzate direct de incalcarea legislatiei antimonopol, s-au trezit in centrul criticilor venite din partea Serviciul federal anti-monopol (FAS), informeaza RBK Daily. Potrivit institutiei, respectivele societati – Rosneft, Gazprom neft, TNK-BP si Lukoil - au refuzat sa puna la dispozitia autoritatilor de resort documentele privind sistemul de formare a preturilor pe piata de diesel si kerosen, motiv pentru care functionarii au fost nevoiti sa solicite prezenta, in timpul verificarilor, a reprezentantilor Ministerului de interne.

Anuntul, precum si pericolul tragerii la raspundere administrativa a companiilor, precum si a unora din conducatorii lor, au tras in jos piata de capital, si asa puternic fragilizata in ultimele zile.

Verificarea petrolistilor a inceput cu aprobarea premierului Vladimir Putin care, la 11 iulie, a atras atentia FAS asupra situatiei legate de preturile la carburantii diesel si de avioane, rugand structurile abilitate sa clarifice aceste aspecte „sa se trezeasca, pentru a-si indeplini activ si eficient functiile lor”. In caz contrar, a amenintat atunci Putin, se va proceda „la schimbari de cadre”.