Rusia Petroleum si-a inchis filiala din Beijing, anunta un comunicat al societatii, citat de RBC Daily. Lichidarea biroului din China are legatura directa cu situatia Rusia Petroleum, care nu mai apartine holdingului ruso-britanic TNK-BP, dar nici nu a fost vanduta Gazpromului. In opinia expertilor, restructurarea companiei este un indiciu clar al apropiatei inlocuiri a proprietarului majoritar”.

Compania Rusia Petroleum detine licenta pentru exploatarea zacamantului de gaze condensate de la Kovytka, regiunea Irkutzk. 62,8% din companie apartine TNK-BP, 25,8% - grupului de companii Interros, iar 11,2% - administratiei regiunii Irkutzk.

Respectivele rezerve sunt cele mai mari din Siberia orientala, cu peste 2 trilioane metri cubi. In iunie 2007, Gazprom si TNK-BP au semnat un memorandum de intelegere reciproca in privinta crearii unei aliante strategice. Conform documentelor, TNK-BP urma sa vanda companiei Gazprom 62,8% din actiunile Rusia Petroleum. Suma vehiculata se situa intre 900 de milioane si un miliard de dolari, aminteste RBC.