Surplusul mondial al productiei de petrol se va reduce incepind cu 2013, ca urmare a unei cresteri prevazute a cererii, dupa ce va inregistra o majorare inainte de 2010, a declarat miercuri presedintele Agentiei Internationale pentru Energie (IEA), citat de Reuters. Acest lucru inseamna ca nu este previzibila o scadere semnificativa a preturilor la petrol.

"Surplusul productiei de petrol va fi din nou mai redus din 2013, ceea ce inseamna ca pretul petrolului nu va reveni prea curind la nivelul din anii anteriori", a declarat Nobuo Tanaka, directorul executiv IEA, consilier energetic pentru cele mai industrializate natiuni, citat de NewsIn.

Marti, Tanaka a declarat intr-un interviu pentru Reuters ca nivelul surplusului va creste in 2010 la 4 milioane barili/zi, fata de 2 milioane barili/zi in prezent, si ca noi proiecte vor deveni operationale.

In contextul in care surplusul de productie se va reduce din nou, preturile ar putea creste pe fondul unor posibile sistari ale aprovizionarii, cauzate de diversi factori, de la uragane la conflicte geopolitice, a mai spus Tanaka.

Pretul petrolului a crescut puternic in prima jumatate a acestui an, atingind in iulie un nivel record de peste 147 dolari/baril. De atunci, preturile au scazut la aproximativ 117 dolari/baril, dupa ce cererea din partea multor state dezvoltate s-a diminuat.

Tanaka a declarat ca pretul petrolului, chiar la actualul nivel, este prea ridicat si are un efect negativ asupra economiei mondiale, in special asupra pietelor emergente.