Compania rusa Gazprom a promis sa mentina livrarile spre Germania, indispensabile pentru aprovizionarea tarii, in pofida tensiunilor dintre Moscova si Berlin pe tema Georgiei, a declarat joi un purtator de cuvint, citat de presa germana, relateaza AFP.

Preturile vor ramine astfel stabile, a spus Burkhard Woelki, purtatorul de cuvint al Gazprom Germania, pentru Thüringer Allgemeine. Germania cumpara circa 40% din gaz de la Rusia, deci este foarte dependenta in acest domeniu, relateaza NewsIn.

Relatiile dintre Berlin si Moscova sunt incordate de cind Rusia a decis sa recunoasca independenta Abhaziei si Osetiei de Sud. Cancelarul Angela Merkel a calificat decizia drept "contrara dreptului international". "Cancelarul a condamnat sever decizia Rusiei de a recunoaste independenta Abhaziei si Osetiei de Sud. Aceasta nu este conforma nici cu dreptul international - in special cu rezolutia Consiliului de Securitate al ONU, pe care Rusia a aprobat-o explicit - nici cu planul in sase puncte" negociat de presedintia franceza a UE, a afirmat miercuri purtatorul de cuvint Ulrich Wilhelm, intr-un comunicat.

Merkel a discutat miercuri dimineata cu presedintele rus Dmitri Medvedev despre situatia din Caucaz si a cerut "punerea imediata in aplicare" a planului de pace, potrivit lui Wilhelm.

"Prezenta rusa in Georgia in afara Abhaziei si Osetiei de Sud, de exemplu la Poti, reprezinta, din punctul de vedere al cancelarului, o incalcare grava a planului in sase puncte", a subliniat purtatorul de cuvint, precizind ca Moscova trebuie sa isi retraga "imediat" fortele pe pozitiile din 7 august, inainte de lansarea contraofensivei ruse.