Agentia americana pentru Dezvoltarea Comertului va finanta realizarea studiului de fezabilitate pentru construirea unui terminal de gaz natural lichefiat la Constanta, a declarat joi premierul Tariceanu, dupa intrevederea cu senatorul american Richard Lugar.

"Am discutat despre proiectul construirii unui terminal LNG (Liquefied Natural Gas-gaz natural lichefiat, n.r.) la Constanta pentru acoperirea cererii de pe piata romana si probabil, ulterior, si pe alte piete. Ne bucura decizia luata de Agentia americana pentru Dezvoltarea Comertului de a acorda un sprijin financiar substantial pentru realizarea studiului de fezabilitate al proiectului terminalului de LNG", a spus premierul la finalul intalnirii, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului.

Seful Executivului a discutat cu senatorul american si despre gazoductul Nabucco, precum si despre proiectul conductei Constanta - Trieste, iar senatorul american Richard Lugar a salutat implicarea Romaniei in proiectul Nabucco si colaborarea dintre Romania si Statele Unite ale Americii in ceea ce priveste securitatea energetica.

Senatorul american Richard Lugar se afla intr-un turneu de doua saptamani in Franta, Georgia, Azerbaijan, Turcia, Romania, Ungaria, Ucraina, Germania. El are discutii cu liderii acestor tari si cu oficiali ai NATO si UE pe tema securitatii energetice a Aliantei transatlantice, dupa recentul conflict dintre Rusia si Georgia. In Romania, Lugar s-a intalnit si cu presedintele Traian Basescu.