Rusia ar putea sa isi reduca exporturile de petrol prin conducta Drujba, dar nu le va opri integral, a declarat, luni, intr-un interviu acordat Reuters, seful companiei poloneze de operare a conductei petroliere, PERN. Conducta Drujba transporta petrol rusesc in mai multe tari europene prin Ucraina si Belarus. Printre aceste tari se numara Germania, Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Ceha si Croatia.

Unii dintre analisti se tem ca Rusia ar putea opri furnizarea de petrol prin Drujba si alege rute alternative care sa ocoleasca Ucraina si Belarus, tari ce au fost adesea in disputa cu Moscova din cauza pretului hidrocarburilor, relateaza NewsIn.

Optiunile Moscovei privind livrarea de titei in Europa nu sunt suficiente ca sa permita oprirea integrala a livrarilor prin Drujba, conducta ce are in prezent o capacitate totala de doua milioane de barili/zi, a declarat, pentru Reuters, seful PERN, Krzysztof Spandowski.

"Oprirea livrarilor prin conducta Drujba este exclusa. Eventual, ar putea fi reduse livrarile", a spus Spandowski.

Rusia a oprit in trecut livrarile facute Poloniei si Germaniei prin conducta Drujba, ca urmare a unor neintelegeri legate de pret cu Belarus.

Polonia, care importa din Rusia 95% din necesarul sau de titei, cauta activ sa isi diversifice sursele de energie, dar o conducta alternativa, din Azerbaidjan, prin orasul ucrainean Odessa, pina la cea mai mare rafinarie din Polonia, Plock, nu este inca operationala.