Parlamentul de la Belgrad a ratificat, marti, acordul semnat cu Rusia, in urma caruia producatorul de gaze naturale Gazprom preia controlul asupra companiei petroliere de stat NIS. In schimb, Moscova va include Serbia in proiectul gazoductului South Stream, care e in competitie directa cu Nabucco.

Intelegerea privind vinzarea companiei NIS catre grupul Gazprom, controlat de statul rus, a stirnit numeroase controverse in Serbia, fiind considerata o recompensa pentru sustinerea acordata de Rusia in cazul declararii independentei de catre provincia Kosovo la inceputul lunii februarie. Atit Serbia, cit si Rusia s-au opus acestei separari.

In urma unui acord incheiat in ianuarie, Gazprom preia 51% din actiunile NIS pentru 400 milioane de euro. In plus, grupul s-a angajat sa investeasca 500 milioane de euro in modernizarea companiei pina in anul 2012.

Acordul vizeaza si trecerea prin Serbia a gazoductului South Stream, care va lega, incepind din 2013, Rusia de Europa Occidentala. El prevede si capacitati subterane de stocare de gaz in Vojvodina, nordul Serbiei.

Proiectul gazoductului ce urmeaza sa fie construit de Gazprom si grupul petrolier italian Eni concureaza direct cu cel al conductei Nabucco, la care participa si Romania.