OPEC a decis miercuri sa reduca productia de petrol cu 520.000 de barili pe zi, intr-o incercare de a preveni caderea pretului aurului negru, care a scazut marti sub 100 de dolari. Decizia este privita ca o victorie a asa-numitilor "soimi" ai cartelului (tarile care imping pretul petrolului in sus), si in special a Iranului, noteaza AFP.

"OPEC a decis sa elimine excedentul enorm de productie pentru a evita o scadere brutala a preturilor", a explicat secretarul general al organizatiei, Abdallah el-Badri, intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri la Viena.

Organizatia tarilor exportatoare de petrol a decis sa revina imediat la cotatiile din septembrie 2007, ceea ce reprezinta o productie de "28,8 milioane de barili pe zi, excluzand Indonezia", care a parasit cartelul, precizeaza OEPC, intr-un comunicat de presa publicat la sfarsitul celei de-a 149-a reuniuni. Membrii OPEC s-au angajat "sa respecte cu strictete aceste cote".

Daca mentinerea cotelor nu ar fi fost surprinzatoare, reducerea productiei reprezinta "o reala surpriza pentru piete", spun economistii de la Barclays Capital.

Scaderea simbolica a petrolului sub cotatia de 100 de dolari a constituit, fara indoiala, un argument puternic in favoarea "soimilor" cartelului, care faceau presiuni pentru reducerea ofertei, in scopul stoparii caderii preturilor.

Barilul Brent, tranzactionat pe bursa londoneza, a atins, marti noaptea, 98,89 dolari, cea mai puternica scadere din 25 martie. De la cotatia record de 147,5 dolari atinsa in 11 iulie, petrolul a pierdut, pana in prezent, 30% din valoare.

Decizia a afectat Arabia Saudita care, chiar inaintea reuniunii, a lasat sa se inteleaga ca OPEC nu se va atinge de productia sa.

In schimb, reducerea productiei reprezinta o victorie pentru aripa dura a cartelului, in special pentru Iran si Venezuela.

Surprinzatoare a fost si pozitia Kuweitului, stat care in general a sustinut pozitia Arabiei Saudite. Ministrul kuweitian al petrolului, Mohammad al-Olaim, a subliniat, in cadrul reuniunii, ca "tarile membre trebuie sa-si respecte in permanenta cota alocata".

In fata unei economii mondiale fragile, OPEC vrea sa evite scenariul catastrofic din 1998, cand preturile la petrol au scazut cu 10 dolari pe baril pe fondul crizei asiatice.

Urmatoarea reuniune a organizatiei va avea loc in 17 decembrie, la Oran, in Algeria.