Aflat in vizita la Seul, presedintele Traian Basescu a avut discutii cu omologul sau coreean pe subiecte legate de cooperarea economica, inclusiv in energie. Desi nu au fost oferite amanunte, Coreea doreste sa se implice in constructia unei centrale nucleare in Romania.

Presedintele Coreei de Sud, Lee Myung-bak, a declarat ca tara sa si Romania vor continua sa promoveze cooperarea in domeniul economic. "In aceasta privinta, am convenit o serie de masuri, mai ales in domeniul SLC, inclusiv constructia unei centrale nucleare, cooperarea in domeniul energetic si in IT. De asemenea, am convenit sa incurajam companiile coreene sa se implice in aceste planuri indraznete", a spus Lee Myung-bak.

Declaratia sefului statului coreean privind implicarea in constructia unei centrale nucleare ridica mai multe semne de intrebare. In acest moment, Romania are doar doua reactoare functionale la Cernavoda, iar pentru constructia a inca doua au fost selectionate sase companii in vederea constituirii unei societati mixte care sa termine lucrarile.

La licitatia pentru constructia acestor reactoare a participat si compania Korean Hydro and Nuclear Power (KHNP), subsidiara a grupului Korea Electric Power Corp. (KEPCO), o companie detinuta de statul coreean. Acum doi ani, aflat in vizita la Bucuresti, presedintele coreean a facut lobby pentru KHNP, dar in cele din urma aceasta nu s-a aflat pe lista scurta a companiilor selectate.

Bucurestiul a anuntat totusi ca intentioneaza sa construiasca o noua centrala nucleara, despre a carei locatie si capacitate inca nu se stie nimic oficial. In mai, ministrul economiei, Varujan Vosganian, declara ca guvernul a alocat fondurile necesare pentru studiul de fezabilitate al celei de-a doua centrale nucleare.