Guvernul rus are in vedere plata unor compensatii catre investitorii straini care descopera zacaminte minerale strategice, pe care acestia nu au dreptul sa le exploateze, a anuntat, vineri, ministrul resurselor naturale, potrivit NewsIn. Legile din Rusia interzic investitorilor straini explorarea zacamintelor principale de minereuri, in contextul in care statul readuce sub controlul sau industriile strategice, dupa ce acestea au fost vandute catre diverse grupuri in urma privatizarii din anii '90.

Ministrul resurselor naturale a inaintat guvernului un plan de compensare a pierderilor investitorilor straini in cazul in care acestia desopera un zacamant suficient de mare pentru a putea fi considerat strategic.

"Conform planului, statul va compensa 100% din costurile de lucru si va plati fie o prima de 50% din acestea, fie 50% din pretul licentei asupra zacamantului", a declarat un purtator de cuvant al ministrului.

Investitorii straini vor obtine permisiune speciala din partea autoritatilor moscovite pentru a lua parte la explorarile resurselor minerale de presupusa importanta federala.

Acestea includ zacaminte petroliere cu peste 70 milioane de tone de rezerve de petrol, zacaminte de gaze naturale de peste 50 miliarde de metri cubi, campuri de cupru ce contin 500.000 de tone si zacaminte aurifere de peste 50 de tone.

Statele, precum si organizatiile internationale si companiile trebuie sa ceara permisiunea speciala pentru o tranzactie ce le-ar putea oferi o cota de peste 25% dintr-o intreprindere strategica si peste 5% din actiunile unei companii ce exploateaza zacamintele cu importanta federala.