E.ON Gaz Romania estimeaza ca pierderile suportate de companie vor ajunge la circa 50 milioane lei pana la finele acestui an, iar urmatoarea ajustare va avea un impact mai mare asupra clientilor.

"In aceste conditii, compania intampina tot mai multe dificultati in achizitionarea de cantitati suficiente de gaze naturale pentru sezonul rece... E.ON Gaz Romania va aplica fara compromisuri politica de toleranta zero fata de consumatorii rau-platnici si ar putea lua, de asemenea, masuri legale impotriva acestei decizii", se arata intr-un comunicat emis luni de E.ON Gaz Romania, citat de NewsIn.

Compania a solicitat ajustarea pretului final al gazelor naturale incepand cu 1 octombrie 2008, deoarece ultima ajustare, din luna iulie, nu a fost suficienta pentru a acoperi costurile de achizitie a gazelor naturale.

"Nici un furnizor de gaze naturale nu poate sa vanda consumatorilor gazele naturale sub pretul de achizitie a acestora. Drept urmare, in perioada urmatoare va fi necesara ajustarea de catre ANRE a preturilor finale pentru acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale", mai anunta compania.

Compania E.ON Gaz Romania mentioneaza in comunicat ca nu face nici un profit suplimentar din cresterea preturilor de achizitie a gazelor naturale, din moment ce venitul reglementat al companiei ramane neschimbat si este independent de costurile de achizitie a gazelor naturale.

Din totalul pretului final platit de catre clienti, companiei E.ON Gaz Romania ii revin aproximativ 5% pentru serviciile de furnizare. Restul de 95% sunt costuri externe – cu achizitionarea, inmagazinarea, transportul si distributia gazelor naturale – pe care compania nu le poate influenta.

La randul sau, compania Distrigaz Sud a anuntat luni printr-un comunicat ca nerecunoasterea costurilor de achizitie a gazului natural la 1 octombrie 2008 va determina o majorare a pierderilor pentru Distrigaz Sud.

Autoritatea a anuntat in urma cu cateva zile la 25 septembrie ca pentru trimestrul IV 2008 va mentine nemodificat pretul gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, inclusiv casnici.

Mai mult, ANRE considera ca in cursul anului viitor pretul gazelor chiar ar putea sa scada.

Ultima majorare a pretului gazelor pentru populatie a fost inregistrata pe 1 iulie cand acestea s-au scumpit cu 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania.