Autoritatea bulgara de reglementare energetica a anuntat marti ca a autorizat o crestere de 50% in trei luni a pretului legal al gazului, dupa renegocierea contractelor sale de aprovizionare cu Rusia. Cresterea pretului la gaze a fost ferm criticata de industrie si de sindicate, care au amenintat cu organizarea unei miscari de protest.

Prima crestere de 23,89% va intra in vigoare miercuri, 1 octombrie, relateaza AFP, preluata de NewsIn. Ea va fi urmata de o noua crestere de 21,4% la 1 ianuarie, cresterea totala urmind astfel sa fie de 50,4%, a spus seful acestui organism, Konstantin Susulov.

Societatea publica Bulgargaz, care detine monopolul pe importurile si distributia de gaz in Bulgaria, ceruse o crestere imediata cu 36,5%, fara prejudiciul unei cresteri ulterioare.

Aceasta crestere a pretului la gaze a fost ferm criticata de industrie si de sindicate, care au amenintat cu organizarea unei miscari de protest, daca ea va intra in vigoare. Aceasta crestere se inscrie intr-o crestere treptata, dupa renegocierea in 2006 a unor contracte de aprovizionare cu gaz cu Rusia, furnizorul aproape exclusiv a Bulgariei.

Sofia a acceptat, la cererea Moscovei, sa renunte la cumpararea a 40% din gazul sau la un tarif preferential, de care beneficia in schimbul tranzitului gratuit al gazului rus prin teritoriul sau. Moscova a propus in schimb platirea drepturilor de tranzit. Bulgaria are unul dintre cele mai ridicate nivele de inflatie din UE, la care a aderat in 2007, cu o crestere a preturilor de 11,8% intr-un an in august.