OPEC urmeaza sa reducea productia de petrol cu cel putin un milion de barili pe zi, in cadrul reuniunii extraordinare din 24 octombrie, in urma scaderii brutale a preturilor aurului negru, a declarat vineri ministrul energiei din Qatar, Abdallah Ben Hamad Al-Attiyah, citat de AFP.

"Personal, cred ca ar putea fi vorba despre reducerea productiei cu un milion de barili pe zi sau chiar mai mult. Cel putin un milion de barili, dar nu pot sa confirm" cifra finala, a precizat el, pentru Al-Jazeera.

"In prezent, studiem previziunile pentru oferta si cerere", a adaugat ministrul.

Reuniunea ministrilor petrolului din statele membre OPEC era programata initial pentru 18 noiembrie, dar cartelul a decis devansarea intalnirii, in urma scaderii drastice a preturilor la petrol, pe fondul crizei financiare si a temerilor privind o recesiune globala.

Joi seara, barilul, care a atins un pret record de 147 dolari in iulie, a fost cotat la cel mai mic pret din ultimele 17 luni: 67 de dolari la Londra si 70 de dolari la New-York, pentru livrarile din noiembrie.

Cotatia petrolului si-a revenit usor vineri pe pietele din Asia, unde barilul "light sweet crude" pentru livrarile din noiembrie costa 72,35 dolari.

Cele 12 state membre ale OPEC exporta 40% din totalul petrolului mondial, cu o productie de circa 28,8 milioane barili pe zi.