Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, a anuntat miercuri ca a ajuns la un acord cu monopolul rusesc al exporturilor de gaze naturale Gazprom si cu Bursa din Viena pentru a dezvolta un centru de gaz si pentru constituirea unei burse a gazului.

In compania mixta, OMV va detine 30% din Actiuni, Gazprom alte 30%, in timp ce Bursa din Viena si Centrex Europe Energy & Gas AG, companie ce opereaza in sectorul gazelor naturale, vor detine cate 20% din actiuni, precizeaza NewsIn.

OMV detine deja centrul de gaze naturale de la Baumgarten, orasel austriac in apropierea granitei cu Slovacia, prin care transporta anual aproximativ 64 miliarde metri cubi gaze naturale, precum si Central European Gas Hub (CEGH), platforma de tranzactionare a gazului transportat prin Baumgarten.

In urma acordului, CEGH ar urma sa devina cea mai mare platforma de tranzactionare a gazului din Europa.

In privinta bursei gazului, ea ar urma, de asemenea, sa devina una pentru intreaga Europa Centrala si sa aiba piete la vedere (spot) si la termen (futures).

Tranzactia, care are nevoie de aprobare din partea autoritatilor de reglementare austriece si europene, este estimata sa se finalizeze in 2009.

Gazprom furnizeaza deja un sfert din gazul natural consumat in Uniunea Europeana, iar o treime din gazul rusesc importat de UE trece prin centrul de la Baumgarten - unde ar urma sa fie si unul din capetele conductei Nabucco, proiectata de UE tocmai pentru a reduce dependenta de gazul rusesc.

OMV este, de altfel, cel mai vechi partener din vestul Europei al Rusiei in afacerile cu gaz, Austria fiind prima tara occidentala care a inceput sa importe, in 1968, gaze naturale din Uniunea Sovietica, potrivit unui articol publicat anul trecut in International Herald Tribune.

Ambtiile OMV, concretizate in proiectele in care este partener cu Gazprom, ar putea crea un conflict de interese, spun unii analisti, atat timp cat grupul austriac este si liderul proiectului Nabucco, care ar urma tocmai sa reduca dependenta Europei de Gazprom, potrivit publicatiei mentionate.