Rusia a solicitat companiilor petroliere din aceasta tara sa reia exporturile la capacitate maxima in luna noiembrie, dupa ce acestea au redus o parte a livrarilor din cauza taxelor ridicate si a scaderii pretului petrolului, au anuntat, joi, surse din sectorul industrial si comercial, citate de Reuters, potrivit NewsIn.

Nikolai Tokarev, presedintele monopolului conductelor rusesti Transneft, a anuntat ca firmele petroliere au redus cu aproximativ 25% proiectele de export pentru noiembrie, pentru ca vor ca guvernul sa scada in continuare taxele de export. Cu toate acestea, surse avizate au precizat ca scaderea exporturilor in noiembrie nu depaseste 10%.

Dupa intrunirea de miercuri dintre presedintele Transneft, Nikolai Tokarev, si premierul rus, Vladimir Putin, Transneft a somat companiile petroliere sa nu isi reduca exporturile, potrivit unor surse apropiate.

"Motivul deciziei este nevoia de bani la buget si faptul ca firmele petroliere trebuie sa isi respecte angajamentele fata de clienti. Nimanui nu ii pasa ca acest lucru va ieftini si mai mult petrolul", a spus o sursa avizata, sub protectia anonimatului.

Avertismentul vizeaza toate companiile petroliere, inclusiv producatorii privati. "De fapt, nu poti obliga firmele private, dar si acestea pot fi sanctionate", a adaugat sursa.

Un sondaj publicat saptamana trecuta arata ca marile companii petroliere rusesti - Rosneft, LukOil, TNK-BP, Surgut si Gazprom Neft - urmau sa reduca exportul de titei cu aproximativ 1 milion tone, in noiembrie.

Principalul motiv al scaderii exporturilor este sistemul taxelor petroliere de export, care sunt calculate in mod obisnuit in functie de pretul titeiului din Urali pe o perioada de doua luni, aplicate cu un decalaj de o luna. Guvernul rus a incalcat, insa, aceste reglementari, pe fondul ieftinirii globale a petrolului, modificand taxele de export mai des.