Compania rusa Lukoil intentioneaza sa isi extinda capacitatile de rafinare si in vestul Europei. Negocierile privind achizitionarea unui pachet semnificativ din actiunile companiei petrochimice spaniole Repsol sunt aproape incheiate, insa Lukoil risca sa aiba probleme in gasirea banilor necesari.

Lukoil, cea mai mare companie petroliera care nu este detinuta de statul rus, ar putea cumpara un pachet de 29,9% din actiunile grupului spaniol Repsol, pentru circa 10 miliarde euro, relateaza presa internationala.

Lukoil negociaza, in prezent, achizitionarea unui pachet de actiuni de 20,01% detinut de actionarul majoritar al grupului spaniol, BTP Sacyr Vallehermoso, care se confrunta cu probleme de lichiditate.

Grupul rus a purtat negocieri in cursul saptaminii trecute cu principalele patru banci spaniole, printre care si cu Santander, care au acordat un credit de 5,175 miliarde euro companiei Sacyr, la sfirsitul lui 2006, pentru cumpararea titlurilor Repsol, relateaza AFP.

La rindul sau, Reuters arata ca Lukoil este de acord sa plateasca 28 euro pe fiecare actiune a Repsol, dar are in continuare probleme sa gaseasca finantarea necesara.

Dicutiile cu bancile au fost reluate luni, urmind ca bancile care au acordat credite companiei Sacyr sa inainteze o propunere definitiva grupului rus pina la mijlocul acestei saptamini. Lukoil ar urma sa preia datoria de 5,17 miliarde euro a companiei petroliere spaniole.

Actiunile suplimentare in cadrul Repsol vor fi cumparate de la al doilea actionar al companiei petroliere, grupul bancar La Caixa, informeaza cotidianul Expansion, citat de AFP.

Lukoil detine deja rafinarii in Bulgaria si Romania, iar directorul executiv Vagit Alekperov a fost de acord in iunie sa investeasca circa 1,35 miliarde euro pentru ca firma rusa sa intre intr-un joint-venture cu compania italiana ERG SpA.

Intentia Lukoil de a-si extinde capacitatea de rafinare in zona Mediteranei, prin preluarea actiunilor Repsol, este insa privita cu scepticism de catre analistii financiari. Acestia apreciaza ca rusii vor gasi cu greu finantare deoarece gradul de indatorare externa a companiei este destul de mare. Lukoil a trebuit sa achite anul acesta circa 1,9 miliarde de dolari in contul datoriilor asumate, urmind ca obligatiile financiare pentru anul viitor sa fie de circa 609 milioane dolari.