Turkmenistanul asteapta "propuneri concrete" din partea Uniunii Europene privind proiectul de gazoduct Nabucco, a declarat miercuri reprezentantul special al UE pentru Asia Centrala, Pierre Morel, dupa o reuniune cu seful de stat turkmen, relateaza AFP.

"Presedintele turkmen asteapta propuneri concrete din partea Uniunii Europene in ceea ce priveste 'culoarele energetice din sud'", a declarat Morel, dupa o discutie cu Gurbanguli Berdimuhamedov.

"Am remarcat ca Turkmenistanul are nevoie de semnale suplimentare si de pasi mai concreti pentru proiecte pe termen lung cu Uniunea Europeana", a adaugat Morel, fara a face alte precizari.

Proiectul de gazoduct Nabucco, ce va avea o lungime de 3.300 de kilometri, va contribui la livrarea catre Europa de gaz provenind din zona marii Caspice, evitind teritoriul rus. Conducta va trece prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si va ajunge pina in Austria.

Lucrarile urmeaza sa inceapa in 2009, iar primele livrari de gaz sunt prevazute pentru anul 2013 pentru gazoductul realizat de o consortiu de sase membri.

Vicecancelarul si ministrul austriac de finante, Wilhelm Molterer, a declarat la jumatatea lunii noiembrie ca Turkmenistanul este un partener important al Uniunii Europene in acest proiect.