Un important acord energetic sirbo-rus semnat la inceputul anului la Moscova va fi finalizat pina la sfirsitul lunii decembrie, a declarat vineri la Belgrad presedintele Gazprom Aleksei Miller, citat de AFP. Acordul prevede trecerea prin Serbia a gazoductului South Stream si vinzarea catre Gazprom a companiei petroliere sirbe NIS.

Documentele pentru acest acord "vor fi semnate pina la sfirsitul anului", a declarat Aleksei Miller intr-o conferinta de presa desfasurata vineri la Belgrad, relateaza NewsIn.

"Presedintele Tadici a confirmat ca documentele vor fi semnate pina la sfirsitul anului", a adaugat el. Acordul energetic se refera la cumpararea de catre o filiala a Gazprom, Gazprom Neft, a 51% din compania petroliera sirba (NIS), trecerea prin Serbia a gazoductului South Stream si construirea unui depozit subteran de gaz la Banatki Dvor (nordul Serbiei).

"Exista inca probleme, dar nu exista divergente de principiu" in ceea ce priveste vinzarea NIS catre Gazprom Neft, a declarat Miller, fara a face precizari.

Gazprom propusese initial 400 de milioane de euro si investitii de inca 500 milioane in companie, in schimbul pachetului majoritar. Unii oficiali sirbi au considerat aceasta oferta mult sub valoarea companiei. Insa intre timp, pretul petrolului a scazut mult, in special in ultimele luni.

"Suntem 100% gata sa semnam documentele privind trecerea South Stream prin Serbia si construirea depozitului de gaze", a adaugat Miller.