In parteneriat cu patru companii energetice internationale, Gazprom va construi in Olanda cel mai mare rezervor subteran de gaze naturale din Europa. Proiectul a fost evaluat la 1 – 1,5 miliarde dolari. Depozitul va permite gigantului rus sa minimizeze riscurile logistice si sa optimizeze livrarile catre Marea Britanie.

Expertii cred ca investitiile in acest proiect nu sunt supuse unui risc insemnat, devenind chiar oportun in conditii de criza, scrie Kommersant. Concernul Abu Dhabi National Energy Co (TAQA), operatorul proiectului, a anuntat semnarea, luni, a unui memorandum cu filiala Gazprom eksport.

La proiect si-au anuntat intentia de participare societatea olandeza de stat EBN si compania privata DYAS, precum si canadienii de la Petro-Canada. Cum vor fi impartite cotele de participatiune inca nu se stie. “Acest aspect va fi reglementat in urmatoarele luni”, a declarat un reprezentant al TAQA Europe, Allan Virtanen.

“Rezervorul are o importanta strategica pentru Gazprom”, fiind pozitionat pe traseul gazoductului Nord Stream, nu departe de punctual central de distributie a gazelor din Europa, hubul Zeerbruge”, a citat Kommersant comentariile reprezentantilor Gazprom.