Organizatia statelor producatoare de petrol (OPEC) a decis miercuri reducerea productiei cu 2.2 milioane de barili/zi, transmite BBC. OPEC a anuntat ca spera ca reducerea productiei sa ajute la cresterea preturilor, dupa ce acestea au scazut cu peste 100 de dolari din iulie, cand ajunsesera la valoarea record de 147 de dolari.

Tinta de productie pentru cele 12 state membre ale cartelului este acum de 24.845 de milioane de barili/zi.

Decizia a fost anuntata in cadrul summitul de la Oran (Algeria). OPEC a cerut tarilor care nu sunt membre ale Organizatiei, precum Rusia, sa contribuie si ele la eforturile de stabilizarea pretului titeiului.

Astfel, se asteapta din partea tarilor non membre sa reduca productia cu 500.000-600.000 de barili pe zi, dupa cum declara secretarul general al organizatiei.

Patru tari producatoare de titei care nu fac parte din OPEC: Siria, Oman, Azerbaijan si mai ales Rusia ce furnizeaza peste 12% din productia mondiala, au fost invitate la summit.

Format din 12 tari membre, OPEC asigura 40% din productia mondiala de titei brut. Statele membre OPEC sunt: Algeria, Angola, Ecuador, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Venezuela.

Din vara pana acum, pretul petrolului a scazut cu 100 de dolari, dupa ce in iulie atinsese maximul istoric de 147 de dolari.