Multe tari membre ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au inceput sa reduca productia conform deciziei luate in decembrie si pretul titeiului se va stabiliza in urmatoarele doua luni, a spus presedintele OPEC, Chakib Khelil, relateaza Reuters.

“Multe tari au implementat masura si cred ca toate o vor face in final, pentru ca nu au de ales”, a declarat Khelil pentru un post de radio algerian, citat de NewsIn.

OPEC a decis in 17 decembrie sa reduca livrarile de petrol cu 2,2 milioane barili/zi. Micsorarea plafonului de productie survine dupa alte decizii asemanatoare luate la ultimele doua reuniuni ale OPEC. In prezent, nivelul tintit pentru productia de petrol a cartelului este de 24,845 milioane de barili/zi.

“Vrem sa stabilizam preturile si sa le oprim scaderea. Cred ca vom realiza acest lucru in ianuarie-februarie, cu voia lui Dumnezeu”, a subliniat Khelil. Vineri, barilul de petrol se vindea cu 37,69 dolari, la Londra.

Pretul petrolului a avut o evolutie foarte volatila in 2008, in contextul in care, pe 2 ianuarie 2008, pretul barilului de petrol a depasit pragul psihologic de 100 dolari. Au urmat sase luni in care pretul a depasit recordurile aproape in fiecare zi, culminind pe 11 iulie cu o valoare de 147,50 dolari/baril.

In prima jumatate a anului, preturile au explodat din cauza tensiunilor geopolitice, ce s-au resimtit din Iran pana in Nigeria si Pakistan, a dezechilibrului dintre oferta limitata si cererea masiva din partea tarilor emergente, in principal din partea Chinei, a constientizarii faptului ca rezervele de petrol sunt limitate si din ce in ce mai greu de accesat, si, in cele din urma, a atractiei pe care au exercitat-o materiile prime asupra fondurilor de investitii.

Unii analisti considera ca cel din urma factor a fost dominant in evolutia pretului petrolului.