Presedintele bulgar Gheorghi Parvanov a declarat marti ca Bulgaria a trebuit sa inceapa imediat pregatirile pentru relansarea Unitatii 3 a centralei nucleare de la Kozlodui din cauza sistarii livrarilor de gaz rusesc, anunta Novinite.

Marti dimineata toate livrarile de gaze naturale pentru Bulgaria si tarile din Balcani au fost taiate la frontiera Romaniei cu Ucraina, fara explicatii.

Presedintele Parvanov a spus ca Unitatea 3 de la Kozlodui, care a fost inchisa impreuna cu Unitatea 4, de la 1 ianuarie 2006, potrivit unui acord cu UE, ar putea fi repornita, in conformitate cu articolul 36 din Tratatul de aderare la UE al Bulgariei, care stipula ca aceste reactoare ar putea fi relansate temporar, intr-un moment de criza a resurselor energetice.

"Intr-o astfel de situatie de criza, si nu exista o criza mai mare decat aceasta, avem dreptul de a reporni cele doua reactoare. Potrivit informatiilor pe care le am, din ultimele doua zile, putem repune in functiune Unitatea 3 a centralei nucleare de la Kozlodui, iar pentru Unitatea 4 este nevoie de masuri suplimentare pentru a o putea redeschide", a declarat presedintele bulgar.

Potrivit acestuia, Unitatea 3 a centralei de la Kozlodui ar putea fi repornita in termen de o luna.

"Sper ca disputa dintre Rusia si Ucraina, in privinta gazului, sa se rezolve pana atunci. Dar daca acest lucru nu se intampla, as vrea sa vad, si sper, ca partenerii nostri europeni vor fi intelegatori cu situatia noastra si ca nu se vor impotrivi acestei miscari din partea noastra", a conchis presedintele Bulgariei.

Presedintele Bulgariei a declarat, de asemenea, ca tara lui ar fi evitat probleme de genul celor generate de disputa comerciala dintre Rusia si Ucraina, daca ar fi functionat gazoductul South Stream. Aceasta este conducta care, a spus el, va feri Bulgaria de orice necazuri legate de aprovizionarea cu gaze.