Sistarea livrarilor de gaz rusesc afecteaza Romania in masura in care nu mai poate fi asigurat consumul normal in conditii de temperatura scazuta, insa nu este o situatie de panica, a declarat Catalin Dimofte, analist pe probleme de energie. Acesta a mai precizat ca, datorita rezervelor de gaz si a productiei locale, Romania nu ar trebui sa aiba probleme de aprovizionare 2-3 luni.

Catalin Dimofte a mai spus ca pot sa apara probleme punctuale in unele zone, mai ales in zonele foarte friguroase, si la marii consumatori. "Ne ajuta insa faptul ca unii mari consumatori si-au oprit productia", a precizat analistul.

El este de parere ca autoritatile au luat toate masurile necesare pentru ca populatia sa nu fie afectata, precizand insa ca aceasta este mai degraba o problema tehnica decat una politica. "Dovada cea mai buna este ca nu am vazut probleme foarte mari. Este o chestie de echilibru a sistemului de transport", a mai spus Catalin Dimofte.

Catalin Dimofte este de parere ca, fara importuri, Romania poate face fata consumului intern o luna-o luna si jumatate doar cu gazele din depozite. "Daca se adauga si productia locala, 2-3 luni nu ar trebui sa fie probleme de aprovizionare, aceasta depinzand insa si de vreme. In mod normal, pana in primavara nu ar trebui sa fie probleme", a adaugat Dimofte.

"Nu cred insa ca aceasta situatie va continua foarte multa vreme. Cred ca peste cateva zile importurile de gaze vor fi reluate", a continuat acesta.

Livrarile de gaz rusesc catre Romania prin punctul Isaccea au fost sistate marti dimineata. Prin aceast punct intrau in tara 4,7 milioane metri cubi de gaz pe zi.

Totodata, si livrarile de gaz din Rusia catre Bulgaria, Grecia, Turcia, Macedonia si Croatia au fost oprite.

Aceasta situatie vine dupa ce, luni, primul-ministru rus, Vladimir Putin, a dat ordin gigantului Gazprom sa reduca volumul gazelor naturale livrate Europei prin Ucraina, pentru a descuraja furtul din conducte, de care Moscova acuza Kievul. Rusia s-a angajat insa sa furnizeze energie clientilor europeni prin cresterea livrarilor prin Belarus, Polonia si Turcia.