Cantitatea de gaze naturale depozitata in stocurile strategice poate asigura necesarul Romaniei pentru urmatoarele 6 luni. In plus, scaderea presiunii din sistem nu ar putea afecta, in cel mai rau caz, decat judetul Galati, care ar putea trece pe consumul de energie alternativa, a declarat, pentru NewsIn, ministrul economiei, Adriean Videanu.

Adriean Videanu a declarat ca singura zona din tara unde ar putea aparea probleme ca urmare a scaderii presiunii gazelor ar fi Galatiul, insa in aceasta situatie "Electrocentrale Galati va folosi o cantitate mai mare de carbune si pacura pentru asigurarea energiei termice la parametri normali".

Ministrul economiei a dat asigurari ca in momentul de fata intregul sistem la nivel national este echilibrat si nu exista probleme cu presiunea gazelor.

"Daca industria chimica si cea siderurgica ar fi functionat la capacitate normala, am fi putut avea in acest moment probleme, intrucat era necesara folosirea unei cantitati mai mari de combustibil alternativ (pacura si carbune) pentru a acoperi deficitul necesar de 7 milioane de metri cubi, insa in acest moment situatia este sub control. Intre orele 8:00 si 10:00 am reusit sa echilibram sistemul, astfel incat sa nu avem probleme cu presiunea", a adaugat ministrul economiei.

Livrarile de gaz rusesc catre Romania prin punctul Isaccea au fost oprite total in noaptea de luni spre marti, in jurul orei 3:00. Primul-ministru si ministrul economiei au dat asigurari inca de marti dimineata ca populatia nu va avea de suferit de pe urma crizei gazelor.