Petrom va creste volumul de gaze naturale care va fi livrat consumatorilor romani, prin injectarea unor cantitati suplimentare in sistemul national de transport al gazelor, punerea in functiune de noi sonde de gaze si inchiderea temporara a combinatului Doljchim, se arata intr-un comunicat al companiei petroliere. Astfel, compania va suplimenta cantitatea de gaze furnizata consumatorilor cu circa 1,3 - 1,5 milioane de metri cubi pe zi.

"Pe termen scurt, participam cu ceilalti operatori din piata si autoritati la gasirea solutiilor operative pentru a raspunde in mod optim provocarilor cauzate de aceasta situatie internationala. Pe termen lung, noi ne-am angajat ca prin investitiile si programele noastre sa contribuim la securizarea aprovizionarii energetice a consumatorilor din Romania. In ultimii 4 ani investitiile noastre s-au ridicat la 3,56 mld euro si se concretizeaza in astfel de momente prin punerea in functiune de noi sonde si eficientizarea consumului de gaze”, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom.

Conform comunicatului, masurile luate de compania petroliera vizeaza imbunatatirea situatiei furnizarilor de gaze, avand in vedere reducerea cantitatilor de gaze livrate Romaniei. "Astfel, ca urmare a unei bune colaborari cu Transgaz si a punerii in functiune a sondei 20 Valeni (zona Craiova), Petrom va creste cantitatea de gaze introdusa in reteaua nationala cu circa 300-500 mii metri cubi de gaze pe zi. In plus, prin inchiderea temporara a combinatului Doljchim va fi disponibilizata pentru populatie o cantitate suplimentara de circa un milion metri cubi de gaze, zilnic", se mai arata in comunicat.

In ceea ce priveste furnizarea de combustibili alternativi care ar putea fi utilizati de catre CET-uri in locul gazelor, Petrom este pregatita sa le furnizeze acestora circa 70.000-75.000 de tone de pacura, pana la sfarsitul lunii.

Livrarile de gaz rusesc catre Romania prin punctul Isaccea au fost sistate marti dimineata. Prin aceast punct intrau in tara 4,7 milioane metri cubi de gaz pe zi.

Primul-ministru, Emil Boc, a anuntat marti ca "niciun cetatean roman nu va avea de suferit din cauza sistarii totale a livrarilor de gaze rusesti prin punctul Isaccea".

Romania nu este singura tara afectata de sistarea livrarilor de gaz din Rusia. Livrarile de gaze au fost oprite si pentru Bulgaria, Grecia, Turcia, Macedonia si Croatia.

Aceasta situatie vine dupa ce, luni, primul-ministru rus, Vladimir Putin, a dat ordin gigantului Gazprom sa reduca volumul gazelor naturale livrate Europei prin Ucraina, pentru a descuraja furtul din conducte, de care Moscova acuza Kievul. Rusia s-a angajat insa sa furnizeze energie clientilor europeni prin cresterea livrarilor prin Belarus, Polonia si Turcia.