Observatorii internationali din cadrul misiunii de monitorizare a tranzitului de gaze rusesti pe teritoriul Ucrainei si-au inceput activitatea, anunta Ria Novosti.

Desfasurarea misiunii de monitorizare la iesirile din Rusia si intrarile din Ucraina in UE a fost una din conditiile ridicate de Rusia pentru reluarea furnizarii de gaze.

In cursul diminetii, seful Gazprom, Aleksei Miller, anuntase ca Rusia va relua livrarile de gaze spre Europa incepand de vineri daca un acord formal va fi semnat pentru desfasurarea unei misiuni de observatori insarcinata cu supravegherea tranzitului de gaze pe teritoriul Ucrainei.

"Speram ca in decursul acestei zile sa fie semnat protocolul privind crearea unui mecanism international independent in vederea asigurarii tranzitului de gaze rusesti pe teritoriul Ucrainei si in acelasi minut, practic, vom relua livrarile", a spus Miller.

Iushcenko: Ucraina e gata sa-si indeplineasca toate obligatiile

Ucraina este gata sa-si indeplineasca in totalitate obligatiile legate de tranzitul gazelor rusesti in Europa, a declarat vineri seara presedintele Viktor Iushcenko, in cadrul unei intrevederi cu prim ministrul Cehiei, Mirek Topolanek.

"Sunt convins ca misiunea UE va gasi argumentele care confirma deplina pregatire a sistemului ucrainean de transport al gazelor de a indeplini si de acum inainte functia de tranzit", a adaugat Iuscenko, citat de serviciul lui de presa.

Potrivit liderului de la Kiev, partea ucraineana a facut tot posibilul pentru ca echipa UE sa lucreze in cele mai bune conditii. "Speram ca, odata cu intrarea in functiune a misiunii europene, Federatia Rusia sa confirme reluarea livrarilor de gaz natural", a declarat Iushcenko, citat de RIA Novosti.

  • Rusia spune ca Ucraina a vandut gaz la un pret mai mare

Ucraina a vandut consumatorilor sai gaze la un pret mai ridicat, a declarat presedintele Dmitri Medvedev la intalnirea cu seful Gazprom, Aleksei Miller. "Anul trecut, cand noi am vandut clientilor ucraineni gaze cu 179,5 dolari mia de metri cui, acelasi gaz consumatorul ucrainean l-a obtinut la un pret de 320 de dolari mia de metri cubi", a spus Medvedev.

"Iar aceasta diferenta a ajuns in buzunarele unor structuri necunoscute noua, care, dupa toate probabilitatile, exprima anumite interese corupte. Iar banii obtinut din aceste tranzactii au fost, dupa toate probabilitatile, folositi pentru atingerea unor scopuri politice sau pentru rezolvarea unor probleme personale", scrie RIA Novosti.

Pe viitor, Rusia nu va mai acorda nimanui conditii preferentiale, reduceri, inclusiv in privinta pretului la gaze, a anuntat presedintele Dmitri Medvedev la intalnirea cu seful Gazprom, Aleksei Miller. "Viitorul model financiar, care, pentru ca veni vorba, trebuie elaborat de toate statele, trebuie sa se bazeze pe elemente universale de reglementare. Daca s-a ajuns la un tarif, el trebuie sa fie normal, echilibrat, european, inclusiv pentru Ucraina, fara reduceri, facilitati, regim preferential. Cat platesc europenii, trebuie sa plateasca si ucrainenii", a spus Medvedev.

Presedintele Dmitri Medvedev a discutat cu seful Gazprom, Aleksei Miller, care s-a intors de la Bruxelles, unde s-a intalnit cu reprezentantii UE, anunta RIA Novosti.

  • Discutii fara rezultat

Deocamdata nu exista vreun progres in negocierile privind livrarile de gaze destinate Ucrainei si se creaza impresia ca negociatorii ucraineni nu au nici un mandat, a declarat seful Gazprom, Aleksei Miller. "Nu se inregistreaza vreun progres. Negocierile s-au reluat, dar sentimentul este ca negociatorii ucraineni nu dispun de vreun mandat, nu au nici o imputernicire in ce priveste nivelul pretului pentru 2009 si volumul de achizitie a gazelor. Negocierile se duc in gol, practic", a spus Miller, estimand ca partea ucraineana nu pare dispusa sa semneze vreun contract.

La randul sau, seful societatii ucrainene, Oleg Dubina, citat de Interfax, a declarat ca "deocamdata nu s-a inregistrat vreun progres in negocierile dintre Naftogaz si Gazprom, probabil pentru ca reprezentantii companiei ruse nu dispun de un mandat clar, de imputerniciri corespunzatoare in vederea semnarii vreunor contracte cu delegatia Naftogaz".

Presedintele Medvedev a dispus semnarea, in cel mai scurt timp posibil, a protocolului de constituire a comisiei de monitorizare a tranzitului de gaze pe teritoriul Ucrainei, a anuntat seful Gazprom, Aleksei Miller. "Documentul a fost semnat de Gazprom si de ministerul rus al energiei, iar acum se desfasoara procedura de semnare din partea partenerilor Gazprom din Europa; se impune semnarea lui si de catre Comisia europeana, compania nationala Naftogaz Ukrainy, de ministerul carburantilor si energiei al Ucrainei", a precizat el.

La randul sau, presedintele Comisiei europene, Jose Barroso, a declarat ca reluarea furnizarii de gaze rusesti in Europa va dura ceva timp. "Este nevoie de minim trei zile din momentul deschiderii vanelor de catre Gazprom", a precizat el.