Romania a acceptat tranzitul gazului ucrainean pe teritoriul sau spre Bulgaria, a anuntat sambata vicepresedintele Naftogaz, Volodimir Trikolici, citat de publicatia Kyiv Post in editia electronica.

"Am convenit termenii tranzitului cu partea romana, astfel, cred ca problema va fi rezolvata in doua sau trei ore", a precizat Trikolici, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca problemele care raman sunt legate de compatibilitatea tehnica a retelelor de transport al gazelor din cele trei tari - Romania, Ucraina si Bulgaria.

Ucraina a acceptat sambata sa furnizeze zilnic doua milioane de metri cubi de gaze din rezervele sale Bulgariei si Republicii Moldova, incepand de sambata. Cele doua tari sunt printre cele mai afectate de intreruperea livrarilor de gaze rusesti.

Naftogaz a inceput sa livreze gaze Republicii Moldova din rezervele sale in cursul zilei. Volumul zilnic de gaze furnizate Republicii Moldova este de 1,5 milioane de metri cubi.

In replica la anuntul ucrainean, Gazprom a apreciat ca Ucraina compenseaza astfel gazul furat la inceputul lunii ianuarie. "Gazprom saluta intentia partii ucrainene de a incepe livrarea catre Republica Moldova si Bulgaria. Aceste livrari sunt o compensatie pentru gazul rusesc pompat ilegat de Ucraina intre 1 si 7 ianuarie 2009", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, citat de NewsIn.