Gazprom, citata de Reuters, sustine ca Ucraina a semnat luni dimineata un nou acord in problema gazelor. Negociatorii ucraineni au semnat, la Kiev, un nou acord privind monitorizarea livrarii de gaze ruse, renuntind la clauzele care au determinat Rusia sa refuze duminica semnarea acestui acord, sustine Gazprom.

Agentia rusa de presa RIA Novosti scrie, citind surse guvernamentale, ca Rusia va relua tranzitul de gaza imediat ce se va convinge de legitimitatea protocolului semnat de Kiev si de inceperea actiunii de monitorizare.

In acest moment se asteapta un anunt oficial privind reluarea de facto a livrarii de gaze naturale rusesti catre Europa, via Ucraina.

Anuntul Gazprom vine imediat dupa ce s-a aflat ca seful companiei energetice, Alexei Miller si vicepremierul rus Igor Sechin, au plecat luni dimineata spre Bruxelles pentru noi discutii cu Comisia Europeana.

Bloomberg sustine ca noul acord a fost precedat de convorbiri telefonice intre premierul rus Vladimir Putin, premierul ucrainean Iulia Timosenko si seful CE, Jose Manuel Barosso.

Nu exista niciun motiv ca Rusia sa nu reia livrarile de gaz, in baza acordului incheiat in acest weekend intre Ucraina si Uniunea Europeana, a declarat luni presedintia ceha a UE, potrivit Reuters.

Reamintim ca presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat nul protocolul ce trebuia semnat ieri (duminica - n. red.) din cauza unor anexe care ar fi fost adaugate in ultimul moment de Ucraina.

Eveniment in derulare