Tarile europene evalueaza, la Bruxelles, consecintele dezastruoase ale celor sase zile de sistare completa a furnizarii de gaz rusesc, via Ucraina, care ar trebui sa le determine sa adopte o strategie mai ofensiva.

"Rusia nu mai are niciun motiv sa nu reia imediat livrarile de gaz", a subliniat la sosirea sa la Bruxelles ministrul ceh al energiei, Martin Riman, a carui tara asigura presedintia semestriala a UE, relateaza NewsIn, citind agentiile internationale de presa. Semnind, din nou, luni, un acord privind supravegherea tranzitului de gaz pe teritoriul sau catre Europa, Ucraina a inlaturat, teoretic, principalul obstacol care mai raminea. Dar luni nu fusese avansata inca nicio data a reluarii livrarilor.

Ministrii europeni ai energiei, convocati luni dupa-amiaza la Bruxelles pentru o reuniune extraordinara, vor examina indeaproape situatia precara a tarilor cele mai dependente de aprovizionarea cu gaz rusesc.

Bulgaria, care a fost nevoita sa intrerupa activitatea a numerosi consumatori industriali si care se afla in imposibilitate tehnica de a primi rezervele de gaz promise de Ucraina, ar putea trage semnalul de alarma. Ministrul sau urma sa se intilneasca, luni dimineata, cu comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs. "Bulgaria este singura tara din Europa care nu este legata la reteaua de gaz a niciunuia dintre vecinii sai", a explicat duminica ministrul de externe Ivailo Kalfin. Sofia intentioneaza luni sa le ceara partenerilor sai ajutor pentru a-si lega reteaua de transport de gaz la cele ale Romaniei si Greciei.

Slovacia, la rindul sau foarte dependenta de gazul rusesc, a hotarit in mod unilateral sa isi redeschida un reactor nuclear, considerat prea vechi de Bruxelles.

Ministrii UE urmeaza sa "ceara Rusiei sa reia livrarile de gaz" dupa reuniune, a precizat Riman. Reprezentanti rusi si ucraineni au fost invitati in cursul serii pentru a discuta cu ministrii acest aspect.

In cursul acestei prime reuniuni ministeriale organizate la Bruxelles sub presedintie ceha, cele 27 de state membre isi vor reafirma si intentia de a adopta o politica de "securitate energetica". Aceasta politica ar putea fi "un plan de urgenta predefinit la nivel regional sau european", pentru cazul unei noi sistari a importurilor de gaz, pe fondul riscurilor ce marcheaza relatiile ruso-ucrainene. "Existenta unor mecanisme de solidaritate nu ar trebui sa le ofere scuze statelor membre pentru a nu investi in securitatea aprovizionarii lor", a avertizat CE.

In conditiile in care cortina de fier divizeaza in continuare Europa in doua, din punct de vedere energetic, UE intentioneaza sa racordeze mai bine retelele de transport est-vest. Strategia europeana pe termen lung subliniaza necesitatea de a investi in terminale pentru gazul natural lichefiat si in depozite subterane, dar si de a continua procesul de diversificare a surselor de aprovizionare si a proiectelor de infrastructuri, evitind Rusia.

Bruxelles-ul promoveaza in special proiectul european Nabucco, un gazoduct cu o lungime de 3.300 de kilometri care urmeaza sa treaca prin Turcia si sa ajunga in Austria. insa sursele sale de aprovizionare nu au fost stabilite inca.

Exista, insa, intrebarea daca si alte doua proiecte majore - parteneriate intre grupul rus Gazprom si companii europene - vor iesi consolidate din conflict. Gazoductele Nord Stream si South Stream, sustinute de Moscova, au ca scop sa aduca gaz rusesc in Europa evitind teritoriul Ucrainei.