Presedintele ucrainean Victor Iuscenko a declarat, miercuri, ca propunerea omologului sau rus, Dmitri Medvedev, privind organizarea unui summit pe tema crizei gazelor este o idee buna. Liderul ucrainean nu este, insa, de acord cu organizarea unui astfel de summit la Moscova, asa cum a propus Medvedev, anunta Reuters.

Presedintele rus Dmitri Medvedev i-a invitat, miercuri, pe liderii tarilor europene consumatoare de gaz rusesc si ai tarilor de tranzit la un summit ce ar urma sa fie organizat sambata, la Moscova, potrivit AFP. Presedintia ceha a Uniunii Europene a anuntat ca analizeaza propunerea lui Dmitri Medvedev, dar nu a dat inca un raspuns.

Premierul rus Vladimir Putin a afirmat, miercuri, in timpul unei intrevederi cu omologii sai din Bulgaria, Republica Moldova si Slovaciei, statele care depind cel mai mult de livrarile de gaze rusesti, ca Moscova face totul pentru a relua tranzitul gazelor spre Europa, insa acordul cu privire la efectuarea tranzitului nu este respectat de partea ucraineana. "Avem toate motivele sa afirmam ca din partea noastra s-a facut totul pentru a relua tranzitul gazelor, insa Ucraina impiedica efectuarea tranzitului", a afirmat primul ministru rus.

"De asemenea, am auzit din partea colegilor ucraineni afirmatii de genul ca noi am avea probleme cu tranzitul gazelor rusesti. Acestea nu sunt problemele noastre, ci ale tarii tranzitoare, pe care ei trebuie sa le rezolve", a mai precizat Vladimir Putin, potrivit ITAR-TASS, citat de Rador.

La randul sau, presedintele rus, Dmitri Medvedev, a solicitat Ucrainei sa plateasca peste un miliard de dolari, pe care Gazprom le-a inregistrat ca pierderi, incepand din data de 1 ianuarie 2009, la contractele de export al gazelor catre Europa, din cauza neefectuarii tranzitului de gaze.