Controversatul lider venezuelean, Hugo Chavez, isi propune sa creeze un stat pur socialist, insa nu poate mereu sa ignore regulile capitalismului. Mai nou, confruntat cu scaderea preturilor la petrol, revolutionarul Chavez a decis sa permita accesul companiilor occidentale la unele din cele mai mari rezerve de hidrocarburi din lume.

Pina de curind, Hugo Chavez a fost un adversar al marilor corporatii internationale carora le-a nationalizat cimpurile petroliere, le-a trimis numeroase autoritati fiscale pe cap sau pur si simplu a marit taxele pe neasteptate, relateaza cotidianul International Herald Tribune.

Dar confruntat cu o scadere constanta a preturilor la petrol si cu o reducere a consumului intern, guvernul de la Caracas a decis sa invite mai multe companii - printre care Chevron, Royal Dutch/Shell si Total - sa participe la licitatii pentru exploatarea unor mari cimpuri petrolifere.

Interesul occidentalilor pentru Venezuela e un semn ca nu prea mai sunt proiecte energetice disponibile companiilor internationale, inclusiv in zona Orientului Mijlociu. Pe de alta parte, e un semnal ca agenda ideologica a lui Chavez nu poate sa ignore insa aspectele pragmatice. In joc este chiar stabilitatea economica a tarii ca si a regimului sau.

Popularitatea lui Hugo Chavez s-a bazat pe programele sale sociale, centrate pe sprijinirea saracilor, care beneficiaza de servicii educationale si medicale gratuite. Numai ca aceste programe sunt finantate din cistigurile obtinute de compania petroliera nationala, Petróleos de Venezuela. Insa, in ultima vreme, in conditiile scaderii drastice a preturilor la petrol, compania venezueleana nu mai are venituri semnificative.

"Daca pentru a supravietui din punct de vedere politic va trebui sa se apropie de companiile straine, Chavez nu va ezita sa faca acest lucru", a declarat Roger Tissot, analist la Gas Energy, o companie de consultanta braziliana, specializata pe America de Sud. "El este precum un experimentat comandant militar care stie ca uneori trebuie sa pierzi o batalie pentru a cistiga razboiul".

In anii din urma, Chavez a preferat relatii de colaborare cu companii nationale din tari precum Iran, China sau Belarus. Dar aceste parteneriate au esuat si productia petroliera a Venezuelei a scazut constant.

Cum proiectele energetice sunt pe termen lung, Chavez spera sa fie la putere inca multa vreme de acum incolo. In virsta de 54 de ani, ales in functie acum zece ani, liderul venezuelean s-a declarat recent "gata" sa guverneze "pina in 2021", an simbolic care va marca bicentenarul ultimei mari batalii pentru independenta a Venezuelei.

La sfirsitul lunii trecute, Adunarea Nationala din Venezuela a facut o propunere oficiala pentru un amendament al Constitutiei din 1999, care sa permita realegerea nelimitata a presedintelui, modificare dorita de presedintele Hugo Chavez si care va fi supusa unui referendum.

Presedintele Parlamentului, Cilia Flores, a precizat ca propunerea de amendament se va referi doar la articolul 230 din Constitutie. Textul care va fi propus va stipula urmatoarele: "Mandatul prezidential este de sase ani. Presedintele poate fi ales sau reales".

Adunarea Nationala, dominata de sustinatorii presedintelui Chavez, va organiza doua lecturi ale propunerii si o va prezenta Consiliului national electoral, care va convoca un referendum intr-un interval de 30 de zile, a precizat Flores.

Chavez propusese recent ca proiectul de amendament sa fie prezentat de catre Adunarea Nationala pentru accelerarea procesului, pentru ca referendumul sa poata avea loc in perioada februarie-martie 2009.

Prezentarea proiectului de amendament Parlamentului a fost salutata de deputati, care au scandat in picioare si in cor: "Uh! Ah! Chavez nu va pleca!". In 2007, alegatorii respinsesera prin referendum un proiect al unei noi Constitutii dorit de Chavez si care prevedea printre altele realegerea nelimitata a presedintelui.