Fostul cancelar german Gerhard Schroder va intra in consiliul director al TNK-BP, informeaza Gazeta.

Alaturi de seful Uniunii intreprinzatorilor si industriasilor din Rusia (RSPP), Aleksandr Sohin, si de presedinele consiliului director al Rio Tinto, James Leng, in calitate de directori independenti, cei trei ar urma sa devina cei mai concilianti actionari ai companiei, tinand cont de interesele puterii.

Ceea ce inseamna ca TNK-BP, despre care s-a spus ca va fi cumparata fie de Gazprom, fie de Rosneft, va ramane independenta, comenteaza presa moscovita. Vicepresedintele Centrului pentru tehnologie politica, Aleksei Makarkin, crede ca rolul lui Shroder va fi de principal negociator intre patronii concernului petrolier (grupul britanic BP si consortiul Alfa-Grupp-Aksess-Renova, condus de Viktor Vekselberg si Mihail Fridman) si puterea rusa”.

Schroder, care din 2006 coordoneaza comitetul de actionari ai companiei Nord Stream, “conduce deja unul dintre cele mai importante din punct de vedere strategic proiecte ale Rusiei, ceea ce demonstreaza uriasa incredere de care se bucura din partea Kremlinului”, spune Makarkin. In plus, adauga el, Schroder va trebui sa puna umarul in foarte dificila misiune de atragere de noi investitori. Mai ales acum, dupa criza gazelor, care va costa enorm Rusia pe plan international.