Cinci companii energetice europene au acceptat sa participe la consortiul international al gazelor - Gazprom, E.ON Rurhgas, ENI, Wingas si Gas de France, anuntat vineri vicepremierul rus, Igor Secin, potrivit Ria Novosti.

Premierul rus, Vladimir Putin, a avut vineri, la Moscova, o discutie cu cancelarul german Angela Merkel, dupa ce joi a propus infiintarea unui astfel de consortiu, pentru reluarea livrarilor de gaz rusesc catre Europa. Consortiul ar putea plati in avans pentru gazul tehnic, ce le permite gazoductelor si statiilor de pompare sa functioneze, pentru a permite o reluare a livrarilor catre Europa.

Cantitatea de gaz necesara este evaluata la 21 de milioane de metri cubi pe zi, achizitionate la 450 dolari mia de metri cubi, ceea ce inseamna 730 milioane de dolari in primul trimestru. Problema gazului tehnic este unul dintre principalele puncte ale litigiului dintre cele doua tari vecine, fiecare afirmand ca cealalta trebuie sa furnizeze acest gaz.

Merkel: UE va face tot posibilul pentru accelerarea tratativelor in curs intre Rusia si Ucraina

Merkel si Putin au convenit sa stranga un grup de experti internationali pentru o verificare trilaterala a sistemului ucrainean de transport al gazelor naturale, anunta RIA Novosti.

Rusia propune Europei sa stabileasca impreuna criterii optime de tranzit al gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, care sa excluda sustragerea ilegala de carburant, a declarat premierul rus, Vladimir Putin.

UE intentioneaza sa faca tot posibilul pentru accelerarea negocierilor intre Ucraina si Rusia, a declarat cancelarul german, Angela Merkel. "Avem dreptul la acest gaz, de aceea, UE va face tot posibilul pentru accelerarea tratativelor in curs intre Rusia si Ucraina", a precizat Merkel la o conferinta de presa dupa discutiile cu premierul rus, Putin. Merkel considera ca "trebuie sa instituim un regim de observatori care sa urmareasca deplasarea gazelor". In opinia cancelarului, aceasta masura "poate restabili increderea" intre partile conflictuale.

Merkel: Nord Stream ramane de actualitate pentru Germania

Gazoductul Nord Stream - un nou traseu pentru exportul de gaze rusesti in Europa - ramane de actualitate pentru Germania, a declarat cancelarul Angela Merkel. "In privinta proiectului Nord Stream, din punctul nostru de vedere nu s-a schimbat nimic. Vom continua consecvent sa construim si sa realizam acest proiect", a precizat Merkel. La randul lui, premierul rus, Vladimir Putin a explicat ca proiectele Nord Stream si South Stream au menirea exclusiva de diversificare a surselor de aprovizionare cu resurse energetice, relateaza RIA Novosti.