Livrarile de gaze catre Europa ar putea fi reluate in scurt timp. Este o noua promisiune lansata de premierul rus Vladimir Putin, dupa ce Rusia si Ucraina au semnat, duminica dimineata, un acord de reluare a tranzitului, anunta AFP. Premierul rus si omologul sau ucrainean, Iulia Timosenko, au ajuns la o intelegere dupa ce s-au intalnit, sambata, la Moscova, pentru prima data dupa izbucnirea crizei gazelor.

UPDATE:Gazprom si Naftogaz vor semna luni acordul de reluare a gazelor, dupa care tranzitul va fi reluat, a anuntat Iulia Timosenko.

Tot sambata a avut loc la Moscova si conferinta internationala, la care presedintele rus Dmitri Medvedev i-a invitat pe liderii statelor consumatoare si transportatoare de gaze rusesti, pentru a discuta solutii comune privind depasirea actualei crize a gazelor si prevenirea repetarii acesteia.

Potrivit AFP, cei doi premieri au cazut de acord ca Ucraina sa cumpere, in 2009, gaz rusesc cu o reducere de 20%, conditia fiind insa ca Ucraina sa mentina tarifele de tranzit catre Europa la acelasi nivel din 2008.

"De la i ianuarie 2010, Ucraina si Rusia vor trece la preturile europene pentru gaz si pentru tranzit", a afirmat Vladimir Putin, citat de AFP.

Gazprom si Naftogaz trebuie sa pregateasca si sa semneze acum noile contracte pe baza acordului dintre Rusia si Ucraina, pentru ca Rusia sa reia aprovizionarea cu gaze a Ucrainei si a Europei.